کاشی چیست ؟

کاشی  چیست ؟

کاشی کلمه و اصطلاحی هست که عموماً همراه با سرامیک در گفتار و نوشتار ما رایج هست ولی این دو اصطلاح از لحاظ کاربردی تفاوت هایی با هم دارند که در این مقاله به صورت خیلی ساده و خلاصه در مورد کاشی با هم صحبت میکنیم.

بخش اصلی کاشی پیکره یا قسمت استخوانی نام دارد که از جنس خاک رس می باشد و قسمت لعاب یا لایه سطحی کاشی که از جنس شیشه می باشد و از بعضی اکسید های فلزی و مواد معدنی در ساخت آن استفاده میشود .

کاشی ها با توجه به موارد کاربرد آنها به کاشی کف ، کاشی دیوار ، کاشی های پرسلانی  و گرانیتی تقسیم بندی میشوند .

کاشی های کف نسبت به کاشی های دیواری از استحکام و مقاومت به سایش بالاتری نسبت به کاشی های دیوار برخوردار هستند و از ضریب نفوذ جذب آب کمتری برخوردار هستند ( چون در درجه حرارت بالاتری پخت میشوند) .

کاشی های پورسلانی ازفشار پرس و دمای پخت بالاتری در مقایسه با کاشی های فوق الذکر برخوردار هسستند و به همین دلیل پارامتر های کیفتی مثل مقاومت به سایش و نفوذ جذب آب در اینها تقویت شده است .

کاشی های گرانیتی نوعی از کاشی های بدون لعاب ولی پولیش خورده هستند که مقاومت بالایی نسبت به سایش دارند و نسبت به جذب آب بسیار مقاوم هستند ( دقت کنید که این کاشی ها با سنگ گرانیت خیلی فرق دارند ) .

مراحل پخت کاشی :

 مراحل پخت شامل گرمایش ابتدایی ، پخت نهایی و مرحله سرد شدن هست .

در مرحله گرمایش ابتدایی با حرارت ملایم کوره رطوبت های اضافی از کاشی گرفته میشود و کاشی آماده مرحله پخت نهایی میشود.

در مرحله پخت نهایی ،  کاشی به دمای نهایی خود میرسد که دمای پخت نهایی و مدت زمان نگهداری کاشی در این دما نقش به سزایی در کیفیت محصول نهایی دارد و در این مرحله هست که مواد اولیه با هم پیوند خورده و رنگ تثبیت میشود .

 مرحله سرد شدن ، دمای کاشی کم کم به درجه حرارت محیط میرسد که سیکل تنظیم رسیدن به دمای محیط خیلی مهم هست تا از ایجاد ترک و یا تاب در کاشی جلوگیری شود .

دمای پخت کاشی از 800 درجه سانتیگراد تا 100 درجه سانتیگراد  و با توجه به کیفیت و نوع محصول نهایی به 1300 درجه هم میرسد .

 برای پخت کاشی از روش های تک پخت ( کاشی با لعاب آن یک بار وارد کوره پخت می شود ) ، دو پخت ( یک بار کاشی وارد کوره میشود سپس لعاب داده میشود و مجدد وارد کوره پخت میشود ) و سه پخت ( که بیشتر برای کاشی های تزیینی رایج هست )  استفاده میشود .